Suikervrije wijn. Je ziet het tegenwoordig overal. Het klinkt een beetje als glutenvrij water of carb-free wolken, maar toch is het een ding. En eerlijk? Ik vind het helemaal prima dat het bestaat. Maar… laten we ook vooral blijven genieten, oké?
Blog
Welkom bij de blogs van Onder de Kurk Geluk 🍷
Hier vind je verhalen, tips en weetjes over wijn, eten en het leven daartussenin. Niet te ingewikkeld — gewoon leuk, lekker en met een glimlach.
Als je van volle, zwoele rode wijnen houdt die meteen een warm "hola!" in je glas roepen, dan is de Malbec-druif er eentje om in je hart te sluiten. Oorspronkelijk komt deze dieppaarse druif uit Frankrijk, maar pas toen hij de oversteek naar Argentinië maakte, begon het echte succesverhaal. En dat proef je!
Biologische wijn… je ziet het steeds vaker in de winkel, op wijnkaarten en natuurlijk online. Maar wat is het precies? En belangrijker: waarom wordt bijna iedereen er zo enthousiast van?
Vandaag neem ik je mee in de wereld van biologische wijnen — op een manier die net zo makkelijk wegdrinkt als een frisse sauvignon blanc op een zomerdag.
Wijn kiezen wordt er niet altijd makkelijker op. Sta je daar in de winkel… drie mooie flessen voor je neus, met termen als biologisch, biodynamisch en natuurwijn op het etiket.
Je denkt: "Leuk hoor, maar wat betekent het allemaal?"
"Zeg wijn, en negen van de tien mensen denken: Chardonnay!"
Deze witte druif is zó beroemd dat ze bijna een merk op zich is. Van boterzacht tot fris en mineralig — Chardonnay laat zich van veel kanten zien. Tijd om deze alleskunner eens beter te leren kennen.
Wijn drinken is niet zomaar iets – het is een beleving, een stemming, soms zelfs een spiegel van je persoonlijkheid. Want geef toe: iemand die graag een frisse Sauvignon drinkt, is vaak nét even anders dan een liefhebber van een volle Merlot.
De herfst. Het seizoen waarin de wijngaard tot leven lijkt te komen én afscheid neemt tegelijk. De dagen worden korter, de lucht ruikt naar gevallen bladeren, en tussen de rijen druiven hangt een bijna feestelijke spanning: het is oogsttijd.
Je kent het wel. Een avond vol gezelligheid, goede gesprekken, net wat te veel wijn — en dan die ochtend erna. Hoofd bonzend, mond als schuurpapier en het voornemen "ik drink nooit meer".
Tot ik iets nieuws probeerde: Happy Hangover.
Een nieuwe keuken uitzoeken is al een avontuur op zich. Frontjes, werkblad, kraan, verlichting — en dan ineens komt 'ie voorbij: de wijnklimaatkast.
Zo'n prachtig glimmend kastje vol flessen, zacht verlicht, een beetje luxe, een beetje "ik neem wijn serieus". Maar heb je er écht iets aan, of is het vooral mooi om naar te kijken?
December komt eraan: Het perfecte cadeau voor wijnliefhebbers: gepersonaliseerde wijnglazen en meer!
December is dé maand van gezelligheid, borrels, cadeautjes en natuurlijk… wijn! Of je nu een kerstcadeau zoekt voor je beste vriendin, een bedankje voor je collega of een leuk kleinigheidje voor onder de boom — met een gepersonaliseerd wijncadeau van YourSurprise zit je altijd goed.
Je zit gezellig in een restaurant, de wijn is besteld,
en daar komt de ober met een grote glimlach, de fles in de hand.
Je hebt het vast weleens gehoord: "deze wijn moet chambreren."
Klinkt alsof je er een diploma voor nodig hebt, maar geen zorgen — het is simpeler dan het klinkt.










